VHKİ ve Bilgisayar İşletmeni kadrosundakiler dikkat

Memurların en sık karşılaştığı konuların başında maaşlarının yanlış hesaplanması gelmektedir. Özellikle bazı unvanlarda bulunan personele ödenecek ilave Temininde Güçlük Zammı ve İş Riski Zammının yan ödeme kararnamesinin dipnotlarında yer alması konu uzmanı olmayanlarca bilinememektedir. Maaşın e-bordro üzerinde yer almasının da yanlış işlem yapılmasını engellemeyeceğinin bilinmesi gerekmektedir. Çünkü, maaş verileri elle girilmekte ve herhangi bir kontrol mekanizması da bulunmamaktadır.

Personelin mali konularının karışık olması ve yeterli bilgi donanımına sahip olmayan personel tarafından hazırlanan memur maaşları neticesinde bazen hak eden personele eksik ödeme hak etmeyen personele de ilave ödeme yapılabilmektedir.

Bu bağlamda Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ve Bilgisayar İşletmeni kadrosunda olup ta kadro unvanları ile ilgili görevleri fiilen yaptıkları sürece ayrıca verilebilmektedir. Bazı hallerde bu kadrolarda olduğu halde fiilen bu kadronun görevini yapmadığı halde ilave zamları alanlar olduğu gibi fiilen bu görevleri yaptığı halde bu ödemelerden faydalanamayan personelde bulunmaktadır.

İlave zam ödemesinin parasal tutarı ne kadardır?

Yan ödeme kararnamesinde yer alan dipnota göre Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ve Bilgisayar İşletmeni kadrosunda olup ta kadro unvanları ile ilgili görevleri fiilen yapanlara bu görevleri fiilen yaptıkları sürece Bilgisayar İşletmeni ve Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosunda olanlara ayrıca 750 puana kadar Temininde Güçlük Zammı ve 500 puana kadar da İş Riski Zammı ödenebilmektedir. Her ne kadar bu ödemede idarenin takdir hakkı bulunsa da VHKİ ve Bilgisayar İşletmeni kadrosunda olanlara bu ödeme konuya hakim idarelerce genellikle ödenmektedir. Yani idareler takdir hakkını personel lehine kullanmaktadır.

Bu ödemenin parasal tutarı ise 1250 * 0,024350 = 30,4375 TL’dir.

Şayet bu kadrolarda bulunuyor ve bu görevleri yapıyorsanız ve bordronuzda yer alan tutar 1000 *0,024350 = 24,35 TL ise kurumunuzun maaş tahakkuk işlemini yapan birimine müracaat ederek düzeltme talebinde bulunabilirsiniz.

Yan ödeme kararnamesinde yer alan hüküm

Yan ödeme kararnamesinin I SAYILI CETVEL’in İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammının yer aldığı (A) Genel İdare Hizmetleri Bölümünde yer alan dipnotta; “3-a) 16/a sırasında sayılanlara (1300), 16/b ve c sıralarında sayılanlara (1100), 16/d ve e sıralarında sayılanlara ise (750) puana kadar Temininde Güçlük Zammı,

b) 17 nci sırada sayılanlara (750) puana kadar Temininde Güçlük Zammı,

c) 16 ve 17 nci sırada sayılanlara (500) puana kadar İş Riski Zammı,

kadro unvanları ile ilgili görevleri fiilen yaptıkları sürece ayrıca verilebilir.

d) Uzman, Uzman Yardımcısı, Şef ve Amir kadrolarında bulunanlardan daha önce 16/c, d ve e sıraları ile 17 nci sırada sayılan kadrolarda bulunmuş olup aynı görevi yapmaya devam edenlere belirtilen sıralar ile dipnotun (a), (b) ve (c) sıralarında sayılan puanlar verilebilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, yan ödeme kararnamesinin I SAYILI CETVEL’in İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammının yer aldığı (A) Genel İdare Hizmetleri Bölümünün 16 ve 17 nci sırasında;

“16 Bilgi İşlem:

a) BİM Müdürü, BİM Şube Müdürü..................... : 800 - 900 -

b) BİM Müdür Yardımcısı.....................................: 750 - 800 -

c) Çözümleyici, Programcı.................................... : 750 - 650 -

d) Çözümleyici Yardımcısı, Programcı Yard........ : 750 - 500 -

e) Bilgisayar İşletmeni...........................................: 750 - 250 -

17 Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni.......................... : 750 - 250” hükmüne yer verilmiştir.

Kaynak: www.memurlar.net

Yorumlar