30 bin öğretmene nakil hakkı verilecek mi?

Aralık 2010 yılında atanan 30 bin öğretmen, kendilerinden kaynaklanmayan sorundan dolayı nakil hakkının ellerinden alınmamasını talep ediyor.

10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı, sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte ortaya çıkan “kopya” söylentileri nedeniyle iptal edilmiş. Öğretmen atamaları için gerekli olan bu sınavın iptal edilmesi ile Agustos 2010 tarihinde yapılması gereken öğretmen atamaları yapılamamıştır.

Bu nedenle iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri sınavı 31 Ekim 2010 tarihinde yeniden yapılmış, bu sınavın sonuçları ise 12 Kasım 2010 tarihinde açıklanmıştır.

Sınav sonuçların açıklanmasında sonra 24 Kasım 2010 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen atama kılavuzu ile kadrolu öğretmen atanacagını duyurarak başvuru almıştır. Bu duyuru üzerine yapılan başvurulardan 29 bin 347 öğretmenin kadrolu olarak ataması yapılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı bu sefer sözleşmeli iken kadroya geçen öğretmenlerin yerine sözleşmeli öğretmen görevlendirme kılavuzu ile sözleşmeli öğretmen görevlendirme duyurusu yaparak başvuru almıştır. Bu duyuru üzerine yapılan başvurulardan 6 bin 850 sözleşmeli öğretmenin görevlendirilmesi yapılmıştır.
Bu sözleşmeli öğretmenlerde 632 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanması ile kadrolu öğretmenlige atanmıştır.

KPSS Eğitim Bilimleri sınavı iptal edilmeseydi normal şartlarda Agustos 2010 tarihinde atanması gereken bu 30 bin öğretmen Aralık 2010 tarihinde atanarak göreve başladıklarından “İl İçi ve İl Dışı Yer Değişikliği” kapsamında tarihsel bazda zarar görmektedirler.

Şöyleki; 06.05.2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 26. maddesi, 1.fıkrasındaki; ” Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf tutulanlar ile sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlardan bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.” hükümler nedeniyle Aralık 2010 yılında atanan öğretmenler 3 yıllık süreyi dolduramadıklarından bu yıl il içinde yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.

Yine aynı maddenin 2.fıkrasındaki; “Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf olan öğretmenlerden bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.” hükümler nedeniyle Aralık 2010 yılında atanan öğretmenler 3 yıllık süreyi dolduramadıklarından bu yıl iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.

Çünkü; Yönetmeliğin “İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerde duyuru, başvuru ve tercihler” başlıklı 25. maddesi, 3.fıkrasındaki; “İlgili yılın 15 Eylül tarihi itibarıyla bulunduğu eğitim kurumunda ya da ilde çalışılması gereken süreyi dolduracak olan öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.” hükümler nedeniyle Aralık 2010 yılında atanan öğretmenler 15 Eylül tarihi itibarıyla 3 yıllık süreyi dolduramadıklarından bu yıl hem il içinde hemde iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.

Bu nedenle 2013 yılı yer değiştirme döneminde 15 Eylül tarihinin esas alınması mağduriyetlere yol açacaktır.

Öğretmenlerden kaynaklanmayan bu sorunun çözümü için 2013 yılına mahsus olmak üzere, il içi ve il dışı yer değiştirme döneminde 3 yıllık sürenin hesabı için hizmet başlangıç tarihinin 31 Aralık tarihi olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Kaynak:www.memurlar.net

Yorumlar